Viaduc des Arts

En grøn oase i 15 meters højde

© Paris Tourist Office Amélie Dupont

Viaduc des Arts er en grøn oase for flanører og mennesker, der elsker at shoppe. Mademoiselle Lili går på opdagelse langt væk fra de velkendte gader og stræder.  


Et par minutters spadseretur fra Gare de Lyon kommer man til et lille stykke Paris, hvor man kan nyde den sjældne og skønne følelse af kun at være omgivet af parisere. I de seneste år er mange kreative mennesker fra mode- og medieverdenen søgt ud i kvarteret mellem Bastillen og den østlige byskov Bois de Vincennes. Dette gælder f.eks. for Parasolerie Michel Heurtault (www.parasolerieheurtault.com). Den miljøbevidste skønånd, der af princip kun færdes på cykel, når han skal rundt i byen, elsker sit 12. arrondissement, hvor turisterne kun sjældent forvilder sig ud.  

Michel Heurtault er indehaver af ét af de eftertragtede 50 atelierer under Viaduc des Arts. Han er autodidakt. Halvdelen af sit liv har han skabt haute couture til teater og opera – men nu har han opfyldt sin barnedrøm: Han fremstiller parasoller og paraplyer i hånden, ligesom han restaurerer historiske modeller for museerne eller til brug i f.eks. Sofia Coppolas og Woody Allens kostumefilm. Hans ønske er atter at gøre parasol og paraply til de stilfulde modeaccessoires, som de engang var. Ingen andre end Heurtault kan tale så henført om noget så banalt som en parasol. ”Se her,” siger han og griber ét af sine godt og vel 3.000 historiske eksemplarer. Udvendigt er parasollen udstyret med yndige blonder, men i skaftet, som er dekoreret med elfenben, skjuler sig en skarp kårde. ”I det 19. århundrede forsvarede pariserinderne sig på denne måde – både mod voldsmænd og vilde hunde.”  

Viaduc des Artes er en i alt 4,5 km lang nedlagt jernbane, der engang forbandt Bastille-banegården med forstaden Vincennes. Under de murede brobuer finder man i dag fransk kunsthåndværk og tøjbutikker, der ikke sælger så meget som ét stykke præfabrikeret tøj. Her finder man f.eks. stofatelieret Malhia Kent (www.malhia.fr), hvor haute couture-skaberne lige fra Armani til Dior og Valentino køber ind eller får fremstillet deres stoffer. Her skabes verdens mest raffinerede klæde af godt og vel 20 tekstildesignere, der lever af at fremstille selve DNA’et til de kreationer, som vises frem på alverdens modeshows to sæsoner senere. Helt almindelige kunder kan også købe ind her. De eksklusive stoffer sælges fra 30 euro (ca. 230 kr.) pr. meter.  

I et andet atelier fremstiller israeleren Tzuri Gueta (www.tzurigueta.com) sine tekstiler og smykkekreationer af silikone. Der er tale om på én gang organiske og futuristisk-amorfe former, der mest af alt minder om bizarre æg eller koraller. Det er ren magi – og samtidig politisk korrekt.  

Viaduc des Arts er ikke blot et indkøbsparadis, men også en oase for fodgængere. Oppe på de gamle skinner finder man „Promenade Plantée“, som er en grøn vandresti overvokset med bambus og klatreroser midt i storbyen. Heroppe i 15 meters højde møder man forelskede par, joggere og unge familier på rollerblades. I tilgift har man somme tider en ret intim udsigt lige ind gennem vinduerne i de øverste lejligheder i husene langs Avenue Daumesnil. Der findes næppe et dejligere sted i Paris, hvis man har lyst til at se det hele lidt fra oven.