Cedric Grolets søde frugter

Tutti Frutti à la Française

Skal man virkelig altid bare have macarons med hjem som souvenir, når man har været i Paris? Mais non! Prøv i stedet Cédric Grolets søde frugter. Mademoiselle Lili har for længst taget en bid.


Først lyder der et knæk, og så strømmer det lækre frugtfyld ud på tallerkenen, så tænderne løber i vand. De forbløffende trompe-l'oeil-frugter er på samme tid små kunstværker og store smagsbomber. Med sine citroner, pærer, hasselnødder, jordbær og abrikoser er Cédric Grolet avanceret til at være en rockstjerne blandt madguruer. Hvilken konditor skriver lige autografer, som folk står i kø for at få? Og hvem har lige 2,2 millioner følgere på Instagram?


Det er et par år siden, jeg første gang stiftede bekendtskab med vidunderbarnet inden for fransk konditorkunst. Det var en uforglemmelig oplevelse. Dengang åbnede jeg et øjeæble udført i hvid og sort chokolade med min kagegaffel, og fra dets indre strømmede saftige æblestykker ud på min tallerken. Indrømmet – det var en lidt pervers følelse, men et chok, som jeg kunne leve med. Der var tale om en specialkreation i anledning af modehusets Schiaparellis præsentation af en haute couture-kollektion på Place Vendôme, selve templet for surrealistisk mode. Kort tid senere blev den da blot 33-årige Cédric Grolet udnævnt som Paris’ bedste konditor.

Cedric Grolets mesterstykke

Cédric Grolet, født 1985, fik sin åbenbaring, mens han gik og plukkede jordbær hjemme i Auvergne: Hvad ville der ske, hvis man i stedet for at have fokus på jordbærlagkagen rettede det mod selve jordbærret og hermed revolutionerede den traditionelle franske konditorkunst? Som 13-årig var Grolet for første gang i praktik i et lokalt bageri. Da han senere kom til Paris, arbejdede han for gourmet- og delikatesse-kæden Fauchon. Han arbejdede i bageriet og fremstillede macarons. Men Grolet havde langt højere planer og større drømme i livet.


I 2012 blev Cédric Grolet souschef for det femstjernede luksushotel Le Meurice. Han forlod dog hurtigt chefkontoret og blev i stedet hotellets chefkonditor. Dette skift markerede starten på den unge mands succeshistorie. Grolet modtog i løbet af kort tid en lang række udmærkelser. Hans særlige signatur består i forvandlingen af de klassiske franske konditorkager, som han lader fremstå på ny og utraditionel vis. Grolets Saint Honoré-lagkage forestiller f.eks. en brudekjole fyldt med flæser, og hans æblekager er efterligninger af roser. For slet ikke at tale om hans Rubik-terning, som er skabt af små petitfours med smag af citrusfrugter. Treklangen af sprødt, cremet og saftigt går igen i langt de fleste af Grolets lækkerier.

Cedric Grolet og hans kager
©https://www.instagram.com/cedricgrolet/
Cedric Grolets søde frugtlignende kager
©https://www.instagram.com/cedricgrolet/
Cedric Grolets kage

Sideløbende har Grolet sparket til løgsuppen, når det gælder den franske konditormesters ellers ret kedelige image. Med sine tatoveringer og sit tredagesskæg er han blevet selve symbolet på den franske provinsbos forvandling til storbyhipster. Sideløbende hermed har han øget konditorfagets popularitet markant. Siden han åbnede sin egen butik i Hôtel Le Meurice og indledte et samarbejde med den lige så hippe franske modedesigner Simon Porte Jacquemus og dennes Café Citron i Galéries Lafayette, driver Grolet også sin egen café i nærheden af Opéra Garnier i Paris. Som noget helt nyt tilbyder Hotel The Berkeley i London nu også Cédric Grolets søde frugter.


Hvis mine gæster spørger mig, hvor de kan købe gode macarons og tage med hjem, svarer jeg: „Hvis du vil overraske dem derhjemme med noget virkeligt originalt – så skal du gå ned til Cédric Grolet!“ 


www.cedric-grolet.com